Infra

Datagedreven beheer & onderhoud 

Over het project

Het primaire doel is het ontwikkelen van werkwijzen en structuren om beschikbare informatie en technologische oplossingen te delen en te verbeteren voor het datagedreven beheer en onderhoud van infrastructuurnetwerken. Het project streeft naar een transitie van een expert-gedreven aanpak naar een gecombineerde data- en expert-gedreven benadering. Door middel van nieuwe monitoringstechnieken en digitalisering, worden inzichten in de huidige en toekomstige staat van infrastructuur verkregen, deels ondersteund door AI en machine learning. Deze inzichten worden via een Digital Twin gedeeld, zodat asset-eigenaren scenario’s kunnen simuleren en beslissingen kunnen nemen over onderhoud en renovatie. Dit leidt tot een langere levensduur van assets, minder milieubelasting, en efficiëntere besteding van publieke middelen. Proeftuinen worden gebruikt om een basis voor opschaling en versnelling mogelijk te maken.

Resultaten en impact

  • Methoden, werkwijzen en technologische oplossingen voor risicogestuurd en datagedreven asset management van infrastructuurnetwerken worden in de praktijk getest en toegepast
  • Het opzetten van een National Asset Health Centre (NAHC) met als doel het gestandaardiseerd, grootschalig en digitaal monitoren van kunstwerken. Op basis van deze gegevens wordt een optimale programmering van levensduur verlengende maatregelen en toekomstbestendige vervangingen gerealiseerd.
  • Het NAHC wordt daarmee een kennis- en technologiecoalitie voor nationaal toepasbare methodes, standaarden, informatietechnologie en datasets voor beheer, onderhoud, levensduurverlenging en vervanging.
  • Het internationaal opschalen van deze kennis- en technologiecoalitie, om daarmee een exportmarkt te creëren waarmee het duurzame verdienvermogen van Nederland wordt versterkt.

Welke activiteiten vinden er plaats in 2024?

  • Constructieve beoordeling: inventarisatie van beschikbare herberekeningsmodellen, uitgangspuntennotitie voor opwaardering herberekeningen en plan van aanpak gereed voor proeftuin voor bruggen, kademuren en wegverhardingen.
  • Data analyse: inventarisatie van beschikbare data analyse technieken en systemen toepasbaar voor infra. Eerste analyses gemaakt o.b.v. beschikbare datasets welke getoetst worden in proeftuinen bij asset owners.
  • Monitoring & sensoring: inventarisatie van beschikbare en voor infra toepasbare technieken voor deformaties, dynamische vervormingen en ontgronding. Planuitwerking uitvoeringsfase in proeftuinen.
  • Open digitale infrastructuur: inventarisatie bestaande data standaarden en uitwisselingsprotocollen en analyse van eisen data standaarden en uitwisselingsprotocollen toepasbaar voor infra.
  • Modellering & digital twins: inventarisatie van benodigde informatie om tot integrale besluitvorming te komen o.b.v. DT’s en concept set met standaard eisen voor datakwaliteit van input en modellen voor DT’s.
  • Inrichten van proeftuinen met asset owners (Gemeente Amsterdam, Provincie Noord Holland en Rijkswaterstaat) om innovaties die worden ontwikkeld in de andere werkpakketten te testen en te valideren.
  • National Asset Health Center platform & Ecosysteem: vastgestelde kaders klaar voor verder uitwerken met asset owners en het maken van afspraken met stakeholders in de keten.
  • Kennisdeling en normering: normalisatiebehoeften en daar waar relevant een normalisatiestrategie vastgesteld i.s.m. Consortium Ecosysteem.

Info

Nederland
Doorheen het land

Totale financiële omvang:
4.659.469

Bijdrage vanuit NGF:
2.348.728

Eigen investering:
2.319.741

Betrokken organisaties
– Arcadis
– Royal HaskoningDHV
– Movares
– Witteveen+Bos
– Fugro
– Deloitte
– TNO
– Rijkswaterstaat
– Provincie Noord-Holland
– Provincie Fryslân
– Provincie Overijssel
– Gemeente Amsterdam
– Gemeente Amersfoort
– AMS Institute
– Ministerie van Infrastructuur
  en Waterstaat
– Ministerie van Binnenlandse
  Zaken en Koninkrijksrelaties

Contact

Meer weten?
Hanno Spoelstra
E   hanno.spoelstra@arcadis.com

Infra

Andere projecten

Infra

Toekomstbestendig vervangen

We produceren en testen materialen, processen en technieken voor toekomstbestendige vervanging van infrastructuur.

Infra

Levensduurverlenging

We creëren en testen nieuwe ontwerpen en werkwijzen die het mogelijk maken om infrastructuur langer operationeel te houden.