Consortium

Infra

We houden Nederland veilig bereikbaar door onze infrastructuur slim en datagedreven te versterken en te vernieuwen.

Infrastructuur slim en datagedreven moderniseren

Opgave

De laatste decennia is veel geïnvesteerd in de ontwikkeling en uitbreiding van het Nederlandse infrastructuurnetwerk, maar minder in het beheer en onderhoud ervan. Mede door het verouderde netwerk, de snelheid van klimaatverandering en groeiende tekorten aan grondstoffen, mensen en middelen voldoet de huidige manier van beheer en onderhoud niet meer. Ook het systeemfalen binnen de sector door de behoudende cultuur en het gebrek aan ketensamenwerking zijn grote knelpunten: vervanging en renovatie gaan niet snel genoeg wat leidt tot te hoge kosten, terwijl kansen voor het toekomstbestendig maken van infrastuctuur blijven liggen. 

Doelstellingen

Een concrete structuur ontwikkelen voor datagedreven beheer en onderhoud.

Nieuwe werkwijzen ontwikkelen om de levensduur te analyseren en te verlengen.

Materialen, processen en technieken testen om bruggen, kademuren en wegen toekomstbestendig te vervangen.

Focus

Waar we aan werken

We vergelijken methodes om de levensduur van de bestaande kunstwerken digitaal te beheren. We testen ook nieuwe materialen en technieken om toekomstbestendige vervanging mogelijk te maken. De aanpak van dit consortium is een combinatie van technische en sociale innovatie.

Technologisch innoveren

We testen nieuwe circulaire technologieën om bestaande kunstwerken toekomstbestendig te maken. Daarnaast onderzoeken we in drie verschillende projecten hoe we datagedreven beheer in de praktijk kunnen inzetten om het nodige onderhoud beter in te plannen.

Sociaal innoveren

We analyseren de bestaande methodes van lerend werken en bekijken hoe we op basis van innovaties dit framework kunnen optimaliseren. Het is belangrijk dat de hele sector toekomstbestendig leert bouwen met vertrouwen. Daarom betrekken we vanaf de start van dit programma actief alle kennisinstellingen, asset owners, ontwerpers en bouwers.

Infra

Projecten

We werken naar onze doelen toe door binnen dit programma te focussen op projecten die bijdragen aan het toekomstbestendig vervangen van bestaande infrastructuur.

Deelnemers

De sector verenigd

Het consortium bestaat uit publieke opdrachtgevers, opdrachtnemers zoals aannemers en advies- en ingenieursbureaus, kennisinstellingen, nieuwkomers zoals start ups en scale ups en aannemers. TBL-Infra heeft een open karakter en verwelkomt ook complementaire deelnemers die in een later stadium willen aansluiten. 

Actueel

Het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsflits

Ieder begin van de maand het laatste nieuws in je mailbox.