Infra

Amsterdam voorspelt onderhoud met digitale informatie

Gemeente Amsterdam en bouwbedrijf Heijmans zijn bezig met een proef om met digitale informatie het onderhoud dat nodig is in de stad te bepalen, en in de toekomst zelfs te voorspellen. Van de realiteit buiten naar digitaal binnen op het scherm. Het doel is om de informatie over de openbare ruimte sneller en consistenter in kaart te brengen. Zo kunnen we in de toekomst het onderhoud beter voorspellen en zetten we stappen in de professionalisering daarvan.

Data op orde krijgen

Het was een uitdaging om alle data over voorspellend onderhoud op orde te krijgen met de tot nog toe gebruikte methoden. Er was dus een nieuwe aanpak nodig om de data voor de openbare ruimte in de stad actueel te krijgen en te houden. Voor het maken van het digitale informatiebeeld (‘digitale tweeling’) van de stad is de beschikbare data in de beheersystemen geverifieerd en gecorrigeerd met innovatieve technieken. Ook is ontbrekende data ingewonnen. Dit gaat in eerste instantie om de vaste gegevens (object en locatie), maar er is ook gekeken naar de dynamische (kwaliteits-) gegevens. Het inwinnen van de data is gerealiseerd samen met de camera’s en software/algoritmes van zowel Velotech.ai (objectherkenning) als Unihorn (CROW-schadebeeldherkenning van verhardingsobjecten). We trekken in dit project samen op met kennispartners AMS-Institute en TU Delft.

Hoe nu verder

Het is nodig om ervoor te zorgen dat de beschikbare informatie in de gehele keten actueel en compleet beschikbaar is. Daarnaast blijft het een uitdaging om de data ook met alle betrokken partijen te delen. De ‘digitale tweeling’ wordt daarom niet alleen binnen de gemeente beschikbaar gesteld aan alle betrokken afdelingen, maar ook aan externe partijen die voor de gemeente Amsterdam werken. Zo zijn ook zij voorzien van complete en actuele data.

Toekomstbestendige leefomgeving

Gemeente Amsterdam zet in op langdurige samenwerkingscontracten met marktpartijen, zodat er meer ruimte is voor innovatie en opschaling. De stad werkt hierbij samen met kennisinstellingen en de samenwerkingspartners.

Het Consortium Infra-waar gemeente Amsterdam onderdeel van is-heeft van het Nationaal Groeifonds voor het programma Toekomstbestendige leefomgeving een subsidie toegekend gekregen. Gemeente Amsterdam zet dit geld in om nog meer innovaties te ontwikkelen en testen op het gebied van data gedreven beheer en onderhoud, levensduurverlenging (renovatie) en toekomstbestendige vervanging. Succesvolle innovaties en de aanpak daarvan wil we uitdragen naar andere overheden om zo een markt te creëren en de impact op de klimaatdoelstellingen te vergroten. Heijmans zet zich actief in om deze doelen te realiseren door zijn beleid rondom datagedreven onderhoud te integreren met duurzaamheid en efficiency, waarmee het bijdraagt aan een toekomstbestendige infrastructuur.

Meer nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ieder begin van de maand het laatste nieuws in je mailbox.