In de Living Lab Leeromgeving willen we innovatie versnellen en de samenwerking tussen partijen in infrastructuurprojecten versterken. Door samen te experimenteren en leren, ontwikkelen professionals toekomstbestendige oplossingen. De leeromgeving biedt de kennis, tools en het netwerk om deze aanpak in de praktijk toe te passen.
In Living Labs werken gemeenten – samen met onderzoekers en betrokken partners zoals aannemers en projectontwikkelaars – aan innovatieve oplossingen voor complexe infrastructuurvraagstukken. Het testen hiervan vindt plaats in proeftuinen in de echte leefomgeving, zodat direct zichtbaar is wat wel en niet werkt in de praktijk. Zo krijgen de betrokkenen de ruimte om innovaties eerst kleinschalig uit te proberen, aan te passen en te verbeteren voordat ze iets op grote schaal invoeren.
Maar Living Labs zijn meer dan proeftuinen voor experiment. Living Labs vormen een innovatief ecosysteem waarin lokale betrokkenen samen werken aan duurzame verandering in de infrastructuur. Door perspectieven samen te brengen in een continu leerproces gericht op herhaling, reflectie en samenwerking, ontstaan niet alleen toepasbare oplossingen, maar ook een duurzame cultuur van samen problemen oplossen.
Lees meer op de website van AMS Institute
In projecten werken diverse betrokken aan De nieuwe straat. In Living Labs kijken we bijvoorbeeld naar optimalisatie van hergebruik van straatstenen en klinkers, inclusief automatisering van schoonmaak en stapeling – zoals in dit voorbeeld van de stapelrobot. Maar we doen ook onderzoek naar transport van bouwmaterialen over het water innovatieve asfaltmengsels en efficiëntere bouwhubs en overslagpunten.
Bekijk alle projecten uit De nieuwe straat.
Ook testen we methoden om de levensduur van kademuren te voorspellen en verlengen via data-analyse en proefbelastingen. Zo is buoycrete als oplossing getest op een stuk kade in de stad. Een ander voorbeeld vinden we in het vernieuwen van verouderde kademuren: hoe doe je dit zonder de historische waarde te verliezen? En het project multifunctionele kademuren laat zien hoe je het onderhoud van kademuren kan koppelen aan bredere stedelijke transities en thema’s.
Voor alle professionals die actief zijn in onze infrastructuur Living Labs bieden we een leeromgeving aan. Hierin krijg je de kennis, vaardigheden en tools om samenwerking en processen te verbeteren en leiden we professionals op in de Living Lab werkwijze. En wij brengen betrokken professionals samen in een community voor het uitwisselen van ervaringen, tips en kennis. Daarvoor bieden we hulpmiddelen, trainingen, workshops en events.
door heel Nederland
Betrokken organisaties
– AMS Institute
– Gemeente Amsterdam
Meer weten?
Menno van Dijk
E vandijk@ams-institute.org
Samen met meer dan 100 partijen uit de ontwerp-, bouw- en technieksector werken we aan een emissievrije, circulaire en klimaatbestendige leefomgeving voor 2050.