Infra

De Nieuwe Straat

Over het project

In de Nieuwe Straat gaan technische innovaties hand in hand met betere samenwerking en een positieve werkcultuur. In innovatieprojecten werkt de gemeente Amsterdam met AMS Institute, aannemers, overheden en onderzoekers aan toekomstbestendige oplossingen voor complexe infrastructuurvraagstukken en aan een nieuwe manier van werken in de sector.

In de Nieuwe Straat streven we naar een duurzame, innovatieve en efficiënte toekomst, waarin we niet alleen infrastructuur, maar ook de samenwerking en werkcultuur transformeren. Dat betekent:

  • Co-creatie, vertrouwen en werkplezier – Samen sterker, onderbouwde ideeën en gedragen oplossingen.
  • Snellere innovatie – Flexibel testen en opschalen binnen realistische kaders.
  • Duurzame impact – Minder milieubelasting, langere levensduur en slimme oplossingen.

Voorbeelden van innovatieve projecten

Het doel van het project is om praktische, schaalbare oplossingen te vinden die niet alleen de infrastructuur verbeteren, maar ook bijdragen aan een meer circulaire stad en een nieuwe manier van werken in de sector. Een aantal voorbeelden:

    • We kijken naar het optimaliseren van het hergebruik van straatstenen en bakstenen, inclusief de automatisering van reiniging en stapeling – zoals in dit voorbeeld van de stapelrobot.
    • Op meerdere testlocaties (Van Nijenrodeweg, Gooiseweg, Middenweg) testen we laagtemperatuurasfalt, synthetische bindmiddelen en gerecyclede materialen om emissies en de impact op het milieu te verminderen.
    • We testen een waterstofaangedreven, zelfvoorzienende trailer voor bouwplaatsen. Deze maakt gebruik van zonnepanelen, stoot geen vervuiling uit en ontlast het elektriciteitsnet. Latere fasen omvatten het opladen van apparatuur met waterstof voor volledig emissievrije locaties.
    • We testen een duurzaam alternatief voor natuurlijk zand door gebruik te maken van fijnstof uit betonpuin. Dit vermindert de afhankelijkheid van de steeds schaarser wordende en milieuschadelijke zandwinning.
    • We testen een nieuwe emissietool die duidelijke gegevens levert over projectgebaseerde emissies van materialen en machines.
    • Met behulp van datamodellen en AI ontwikkelen we tools voor voorspellend onderhoud. Deze helpen de gemeente Amsterdam bij het optimaliseren van wegonderhoud op het gebied van kosten, kwaliteit en duurzaamheid.
    • We onderzoeken biobased alternatieven voor bitumen in asfalt om CO₂ te verminderen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.
    • Op smalle stadsstraten zoals de Geldersekade en de Leidsegracht testen we bouwtransport over grachten om congestie, emissies en slijtage van historische kademuren te verminderen.


Leer mee in het Leerlab Infra

Wil jij innovatie in de infrastructuur versnellen en samen experimenteren en leren? Het Leerlab Infra biedt de kennis, vaardigheden en tools om samenwerking en processen te verbeteren en professionals te trainen in de Living Lab werkwijze.

Info

Amsterdan

Betrokken organisaties
– Gemeente Amsterdam
– AMS Institute  
– TU Delft 
– Wageningen Universiteit 
– TNO 
– Beentjes GWW  
– Dura Vermeer 
– Heijmans 
– BAM Infra 
– Rutte Groep 
– Van Gelder 
– KWS 
– Germieco 
– Markus Veekens 
– H. van Wijk 

Contact

Meer weten?
Lena Wagner
E tbl.livinglabs@ams-institute.org

Infra

Andere projecten

Infra

Toekomstbestendig vervangen

We produceren en testen materialen, processen en technieken voor toekomstbestendige vervanging van infrastructuur.

Infra

De Nieuwe Straat

In innovatieve infrastructuurprojecten gaan technische innovaties hand in hand met betere samenwerking en een positieve werkcultuur.

Infra

Hoopgedreven transitie 

Een bloeiende Nederlandse infrastructuur vraagt niet alleen om technische, maar ook om sociale innovatie, in het bijzonder aandacht voor cultuur en andere vormen van samenwerking.

Infra

Datagedreven beheer & onderhoud 

We ontwikkelen werkwijzen om het data- en risico-gestuurd beheer en onderhoud van infrastructuurnetwerken mogelijk te maken.

Infra

Living Lab Leeromgeving

In het Leerlab Infra experimenteren en leren professionals samen voor een toekomstbestendige infrastructuur.

Infra

Levensduurverlenging

We creëren en testen nieuwe ontwerpen en werkwijzen die het mogelijk maken om infrastructuur langer operationeel te houden.