Infra

Hoopgedreven transitie 

Over het project

De Nederlandse infrastructuur maakt samenleven mogelijk. Bruggen, wegen en kades verbinden mensen. Ze laten jong en oud naar school, vermaak en vereniging gaan en zijn essentieel voor een bloeiende economie. Juist deze infrastructuur staat onder druk vanwege veroudering, intensief gebruik, klimaatverandering, biodiversiteit en schaarste aan mensen en middelen. Dit vraagt om een transitie naar een toekomstbestendige leefomgeving.

Deze transitie vraagt niet alleen om technische, maar ook om sociale innovatie, in het bijzonder aandacht voor cultuur en andere vormen van samenwerking. Business as usual projectmanagement en economisch beleid zijn onvoldoende in transities, vanwege echte verandering en onzekerheid. Om de transitie op goede wijze te laten verlopen zijn aanvullende taal en praktijken nodig die zich richten op cultuur en samenwerking en zijn gebaseerd op relationele waarden als vertrouwen, empathie en hoop.

Ontwerpgericht onderzoek

Ons onderzoek richt zich op kennisontwikkeling van cultuur en andere vormen van samenwerking. Dit gebeurt op basis van ontwerpgericht onderzoek. Hierin worden, in co-creatie met de sector, hoopgedreven interventies ontwikkeld die bijdragen aan een toekomstbestendige leefomgeving. Het onderzoek sluit aan bij het goede dat al gebeurt in de sector en ondersteunt, verdiept en versterkt dat.

Welke activiteiten vinden er plaats?

We werken in diverse proeftuinen aan het ontwikkelen van hoopgedreven interventies. Eerste stappen, bijvoorbeeld met een vlindertuin, zijn al gezet binnen het Programma Bruggen en Kademuren Amsterdam, het Bestuurdersnetwerk en met topambtenaren. Het onderzoek blijkt niet alleen te voorzien in een behoefte, maar ook aanstekelijk te werken. Hoop wordt gewaardeerd als alternatief voor optimisme en pessimisme in transities.

Het project resulteert in een wetenschappelijk gevalideerd groeiboek en train-de-trainerprogramma, breed toepasbaar in de sector en daarbuiten. In 2025 wordt een bijpassende (inter)nationale Werkplaats van Hoop website gelanceerd. 

Info

Door heel Nederland

Betrokken organisaties
– Vrije Universiteit Amsterdam
– Universiteit Twente

Contact

Jan Jorrit Hasselaar
E   j.j.hasselaar@vu.nl

Egbert Wits
E   e.w.wits@vu.nl

Infra

Andere projecten

Infra

Datagedreven beheer & onderhoud 

We ontwikkelen werkwijzen om het data- en risico-gestuurd beheer en onderhoud van infrastructuurnetwerken mogelijk te maken.

Infra

Levensduurverlenging

We creëren en testen nieuwe ontwerpen en werkwijzen die het mogelijk maken om infrastructuur langer operationeel te houden.

Infra

Hoopgedreven transitie 

Een bloeiende Nederlandse infrastructuur vraagt niet alleen om technische, maar ook om sociale innovatie, in het bijzonder aandacht voor cultuur en andere vormen van samenwerking.

Infra

Toekomstbestendig vervangen

We produceren en testen materialen, processen en technieken voor toekomstbestendige vervanging van infrastructuur.