Infra

Living Lab Leeromgeving

Over het project

Wil jij innovatie versnellen en de samenwerking tussen partijen in infrastructuurprojecten versterken?  Door samen te experimenteren en leren, ontwikkelen professionals toekomstbestendige oplossingen. Het Leerlab Infra biedt de kennis, skills, tools en het netwerk om de Living Lab aanpak in de praktijk toe te passen.

Toekomstbestendige Leefomgeving bouwt samen met AMS Institute aan een ‘Leerlab’ voor infrastructuurprofessionals die (willen) samenwerken in onze Living Labs. Het Leerlab Infra biedt kennis, vaardigheden en tools om samenwerking en processen te verbeteren en professionals te trainen in de Living Lab werkwijze. En brengt professionals samen in een community waar zij inzichten, ervaringen en best practices kunnen uitwisselen. In het Leerlab worden infra-professionals daarvoor ondersteund met:

  • Training in de Living Lab-werkwijze
  • Praktische tools voor toepassing in de praktijk
  • Evenementen om meer te leren of kennis en voorbeelden uit te wisselen

 

Wat zijn Living Labs?

In Living Labs werken overheden, kennisinstellingen, aannemers en projectontwikkelaars aan innovatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Het testen hiervan vindt plaats in proeftuinen in de echte leefomgeving, zodat direct zichtbaar is wat wel en niet werkt in de praktijk. Zo krijgen de betrokkenen de ruimte om innovaties eerst kleinschalig uit te proberen, aan te passen en te verbeteren voordat ze iets op grote schaal invoeren.

Living Labs zijn meer dan lokale experimenten: ze vormen een innovatief ecosysteem waarin lokale betrokkenen samen werken aan duurzame verandering in de infrastructuur. Door verschillende perspectieven te verbinden rondom een specifiek thema of een reeks proeftuinen, ontstaat een continu leerproces van herhaling, reflectie en samenwerking. Dit leidt niet alleen tot toepasbare oplossingen, maar draagt ook bij aan een duurzame cultuur van samen problemen oplossen. In Living Labs leer je dus door samen te experimenteren, falen en verbeteren: daardoor wordt de hele sector innovatiever en leuker om in te werken.

Lees meer op de website van AMS Institute 

Wat betekent samen werken, experimenteren en leren in een Living Lab voor infra-professionals?

  • Je test nieuwe oplossingen in een kleinschalige en realistische omgeving. Zo voorkom je grote investeringen in een oplossing die later niet blijkt te werken.
  • Je werkt samen met diverse lokale betrokkenen (gemeente, bedrijven, onderzoekers). Dit zorgt voor onderbouwde ideeën en gedragen oplossingen.
  • Je richt je op duurzame en toekomstbestendige oplossingen voor jouw infrastructuurprojecten. Zoals (her)gebruik van materialen bij de bouw van straten, kades en bruggen, efficiëntere bouwhubs of data-analyses.
  • Je past de innovatie direct in jouw praktijk toe. Zo kunnen de oplossingen continu worden verbeterd.
  • Je doet alles in direct contact met betrokken partijen. Zo bepaal je sneller welke innovaties geschikt zijn om op brede schaal door te voeren.

Voorbeelden: bouwen aan een toekomstbestendige infrastructuur

In innovatieve projecten werken diverse betrokken aan De nieuwe straat. In Living Labs wordt gewerkt aan optimalisatie van hergebruik van straatstenen en klinkers, inclusief automatisering van schoonmaak en stapeling – zoals in dit voorbeeld van de stapelrobot. En er wordt onderzoek gedaan naar transport van bouwmaterialen over het water innovatieve asfaltmengsels en efficiëntere bouwhubs en overslagpunten.

In andere Living Labs worden methoden getest om de levensduur van kademuren te voorspellen en te verlengen via data-analyse en proefbelastingen. Zo is buoycrete als oplossing getest op een stuk kade in de stad. Een ander voorbeeld vinden we in het vernieuwen van verouderde kademuren: hoe doe je dit zonder de historische waarde te verliezen? En het project multifunctionele kademuren laat zien hoe je het onderhoud van kademuren kan koppelen aan bredere stedelijke transities en thema’s.

Leer mee in het Leerlab Infra

Wil jij ook samen experimenteren en leren voor toekomstbestendige oplossingen in de infrastructuur in het Leerlab Infra of aansluiten bij ons community?

Info

door heel Nederland

Betrokken organisaties
– AMS Institute
– Gemeente Amsterdam

Contact

Meer weten?
Menno van Dijk
E   menno.vandijk@ams-institute.org

Infra

Andere projecten

Infra

Levensduurverlenging

We creëren en testen nieuwe ontwerpen en werkwijzen die het mogelijk maken om infrastructuur langer operationeel te houden.

Infra

Datagedreven beheer & onderhoud 

We ontwikkelen werkwijzen om het data- en risico-gestuurd beheer en onderhoud van infrastructuurnetwerken mogelijk te maken.

Infra

Living Lab Leeromgeving

In het Leerlab Infra experimenteren en leren professionals samen voor een toekomstbestendige infrastructuur.

Infra

Hoopgedreven transitie 

Een bloeiende Nederlandse infrastructuur vraagt niet alleen om technische, maar ook om sociale innovatie, in het bijzonder aandacht voor cultuur en andere vormen van samenwerking.

Infra

Toekomstbestendig vervangen

We produceren en testen materialen, processen en technieken voor toekomstbestendige vervanging van infrastructuur.