Vrijdag 18 en zaterdag 19 oktober 2024 markeerde een belangrijke stap in de toekomst van biobased bouwen met de officiële opening van leva®, een pionier op het gebied van duurzame en modulaire woningen. Met een focus op ecologisch verantwoord bouwen, biedt leva®, partner van het consortium Gebouwen, een oplossing voor de toenemende vraag naar betaalbare, flexibele en milieuvriendelijke woonruimte.
Een inspirerende start
Op vrijdag 18 oktober vond de officiële opening plaats, waarbij een reeks inspirerende presentaties de toon zette voor het weekend. Reinier van den Berg, meteoroloog, sprak over de urgente noodzaak van duurzaamheid in de bouwsector. Daarna ging Eberhard Dijkhuis, Directeur bij Dijkhuis, dieper in op het belang van gezond en duurzaam bouwen, en Siebe Baints, eigenaar van Bouwbedrijf ECOhûs Fryslan, introduceerde het leva®-concept.
Het planten van twee symbolische Paulownia-bomen door Van den Berg en Kees Arendz, wethouder van Waadhoeke, markeerde het begin van een veelbelovende toekomst voor leva®. De Paulownia-bomen staan niet alleen voor groei en ontwikkeling, maar ook voor de kernwaarden van leva®: duurzaamheid, toekomstgericht denken en harmonie met de natuur.
Grote interesse
De open dag op zaterdag 19 oktober trok meer dan 700 bezoekers, die nieuwsgierig waren naar de showroomwoning van leva®. Het was duidelijk dat de behoefte aan woningen met een gezond binnenklimaat en een lage milieu-impact groot is. De reacties van bezoekers waren unaniem positief.
Tijdens de informatiemarkt gaven ketenpartners uitleg over de biobased materialen die gebruikt zijn in de bouw van de woningen. Deze materialen dragen bij aan een gezond binnenklimaat en zijn herbruikbaar, wat de levenscyclus van de woning verlengt en de ecologische voetafdruk verkleint.
Het unieke leva®-Concept
Wat leva® onderscheidt van traditionele woningen, is het modulaire en flexibele karakter. De leva® meegroeiwoningen zijn volledig aanpasbaar aan de levensfasen van hun bewoners. De woningen worden gebouwd met hout en duurzame, herbruikbare materialen, wat zorgt voor een energiezuinige en ecologisch verantwoorde constructie. Deze modulaire aanpak maakt het mogelijk om de woning uit te breiden naarmate de behoeften veranderen, zonder dat dit leidt tot hoge kosten of ingrijpende aanpassingen.
De eerste module, de leva® enda, is 14 meter lang en 4,5 meter breed en kan eenvoudig op vrijwel elke locatie worden geplaatst. De woning is volledig klaar voor permanente bewoning en voldoet aan alle wettelijke vereisten. Bovendien zijn de woningen emissiearm en CO2-neutraal, wat ze aantrekkelijk maakt voor starters die een duurzaam huis willen dat tegelijkertijd waarde behoudt.
De toekomst van flexibel wonen
De modulaire opzet van leva® biedt niet alleen kansen voor particulieren, maar ook voor gemeenten en projectontwikkelaars die op zoek zijn naar flexibele oplossingen voor woningbouw. In een tijd waarin de woningmarkt onder druk staat, biedt leva® een innovatief antwoord. De woningen zijn eenvoudig verplaatsbaar, waardoor ze ingezet kunnen worden als starterswoningen, mantelzorgwoningen, doorstroomwoningen of zelfs vakantiewoningen.
Feitze Talsma en Siebe Baints, de grondleggers van het concept, benadrukken dat de beperkingen voor bredere toepassing vooral te maken hebben met regelgeving. Ze pleiten voor flexibele invulling van kavels door gemeenten, zodat meegroeiwoningen zoals die van leva® makkelijker geplaatst kunnen worden. Dit zou niet alleen een oplossing bieden voor de woningnood, maar ook een duurzamere manier van bouwen en wonen stimuleren.