Gebouwen

Prefab bouwmethode Rawblox ingezet voor woningnood in Oekraïne

Rawblox, deelnemer in het Gebouwen consortium van Toekomstbestendige Leefomgeving, heeft een mobiele fabriek ontwikkeld die snel prefab huizen kan produceren van lokale materialen zoals stro en hout. Momenteel werkt Rawblox in Oekraïne samen met diverse lokale partners om snel prefab woningen te realiseren, als antwoord op de woningnood. Dit biedt niet alleen de kans om bij te dragen aan het herstel van een land in crisis, maar ook om waardevolle ervaring en kennis op te doen. We spraken Daan Hartge over hun werk in Oekraïne.

Lokale partners om wederopbouw te versnellen

Rawblox werkt in Oekraïne samen met meerdere lokale partners aan de wederopbouw. Zoals Hempire, een bouwer die met kalkhennep in combinatie met strowanden een bijzonder effectieve en milieuvriendelijke bouwmethode biedt. Kalkhennep vloeren zijn lichtgewicht, goed isolerend en zeer duurzaam, terwijl strowanden zorgen voor een uitstekende thermische isolatie en vochtregulatie.

De samenwerking met Open Door Ukraine, een organisatie die de wederopbouw coördineert, zorgt ervoor dat projecten goed aansluiten op lokale regelgeving en behoeften.

Opgedane kennis ook van waarde voor Nederlandse bouwsector

Chernihiv, een van de zwaarst getroffen regio’s in Oekraïne, dient momenteel als testlocatie voor Rawblox. “De kennis die hier wordt opgedaan is van grote waarde voor de Nederlandse bouwsector” zegt Daan Hartge van Rawblox. “In Nederland is er nog veel onduidelijkheid over de certificering van strobouwwoningen. De ervaring die Rawblox opdoet in Oekraïne, waar snel aan de lokale bouwvoorschriften moet worden voldaan, levert meer kennis op die ook gebruikt kan worden voor het Nederlandse certificeringsproces.” De nood voor een grootschalige en snelle wederopbouw blijkt daarnaast een belangrijke test voor het opschalen van prefab bouwmethoden.

Rawblox is, naast de mobiele fabriek, momenteel bezig met het transporteren van een pilotwoning naar Oekraïne. Deze woning zal dienen als model voor de lokale bouw van prefab woningen. Een update hierover volgt binnenkort.

Meer nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ieder begin van de maand het laatste nieuws in je mailbox.