Infra

Amsterdam onderzoekt nieuwe methode om levensduur van kademuren te voorspellen

In de Amsterdamse binnenstad, aan de Rechtboomsloot, worden momenteel proefbelastingen uitgevoerd op kademuren. Dit project, onder leiding van Pantelis Karamitopoulos in de proeftuin ‘Bewezen sterkte’ van Gemeente Amsterdam, wordt uitgevoerd in samenwerking met Deltares en Iv en is onderdeel van de Living Lab ‘Datagedreven beheer en onderhoud’. De testen zijn gericht op het aantonen van de praktische haalbaarheid van de methode ‘bewezen sterkte bij kademuren’, met als doel deze methode op te nemen in de toetskaders voor bestaande kademuren. 

De testen zijn onderdeel van het project ‘Datagedreven beheer en onderhoud’ uit het infra consortium van het programma Toekomstbestendige Leefomgeving. 

Deze methode maakt het mogelijk om, op basis van een rekenmodel voor faalkans, de restlevensduur van een kademuur bij te stellen via proefbelasting. Hoe zwaarder de proefbelasting die de muur overleeft, des te groter de berekende restlevensduur. De verkregen inzichten dragen hiermee bij aan het optimaliseren van het beheer en onderhoud van kademuren in de stad.

150 kilometer aan kademuren

Amsterdam heeft meer dan 600 kades, waarvan ongeveer 150 kilometer bestaat uit de iconische gemetselde muren die rusten op houten palen. Een groot deel hiervan nadert het einde van de technische levensduur. Vroeger werden deze kademuren op gezette tijden vervangen of verstevigd. Door het uitvoeren van nieuwe proefbelastingen hoopt de gemeente echter nauwkeuriger te kunnen bepalen welke kademuren nog veilig gebruikt kunnen worden. Door de praktijkproeven te combineren met theoretische modellen kan een veel nauwkeurigere schatting gemaakt worden van de resterende levensduur. Door alleen kademuren te versterken of vervangen die echt aan het einde van hun (technische) levensduur zijn kan veel geld en moeite bespaard worden.

Kennisdeling met ander steden voor bredere impact

Met deze proefbelastingen zet Amsterdam een belangrijke stap in het behouden, onderhouden en verduurzamen van kademuren. Daarnaast wordt de kennis die is opgedaan via City Deal Tijdloze Grachten gedeeld met andere gemeenten die vergelijkbare kademuren beheren. Door kennisdeling kan de aanpak verder worden geoptimaliseerd en op grotere schaal worden toegepast. Hierdoor kunnen steden in de toekomst flink besparen op onderhoudskosten, terwijl de historische infrastructuur leefbaar en veilig blijft.

Meer nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ieder begin van de maand het laatste nieuws in je mailbox.