Infra

Gemeente Amsterdam en BAM innoveren met duurzamere asfaltmengsels

Een van de grootste uitdagingen in de OBT-sector is het moderniseren van de bestaande infra in Nederland. Hoe pakken we dit aan in het programma Toekomstbestendige Leefomgeving? Door de nodige innovaties in de praktijk te implementeren om zo opschaling te versnellen. Gemeente Amsterdam en BAM Infra Nederland laten zien hoe het moet met hun baanbrekende project op de Gooiseweg, waar ze duurzame asfaltmengsels testen.

Werking, mogelijkheden en onderzoek

Op de Gooiseweg werden drie proefvakken aangebracht met verschillende asfaltmengsels. In het eerste proefvak is het duurzaam geproduceerde geluid-reducerende asfaltmengsel toegepast. Deze variant werd gemaakt door AsfaltNU bij een lagere temperatuur van 110 graden Celsius in plaats van de traditionele 165. Het tweede proefvak heeft hetzelfde duurzamere mengsel gekregen waaraan een vezel is toegevoegd voor levensduurverlenging. Daardoor wordt 30 Co2 uitstoot bespaard. In het derde proefvak ligt het traditionele geluid-reducerende asfalt dat op hoge temperatuur is geproduceerd.

De komende jaren onderzoeken Gemeente Amsterdam en BAM Infra Nederland het verkeerslawaai en de mate van slijtage van het asfalt van de drie proefvakken. Zo onderzoeken ze hoe de duurzamere asfaltmengsels zich in de praktijk gedragen in vergelijking met het traditionele asfalt. Bij positieve resultaten zijn ze dan nog één stap verwijderd van het op grote schaal toepassen van deze duurzamere mengsels op de rijks- en provinciale wegen, wat een aanzienlijke milieuwinst gaat opleveren.  

De Amsterdamse aanpak

Gemeente Amsterdam zet in op langdurige samenwerkingscontracten met marktpartijen, zoals BAM, zodat er meer ruimte is voor innovatie en opschaling. Ze werkt hiervoor samen met kennisinstellingen. In overleg met de samenwerkingspartners wijst de gemeente locaties aan binnen de reguliere opgave waar geëxperimenteerd mag worden door middel van zogeheten proeftuinen.

Als onderdeel van het Infra consortium binnen het programma Toekomstbestendige Leefomgeving, krijgt de gemeente ook subsidie om nog meer innovaties te ontwikkelen en te testen op het gebied van datagedreven beheer en onderhoud, levensduurverlenging (renovatie) en toekomstbestendige vervanging. Succesvolle innovaties en de aanpak daarvan wil ze uitdragen naar andere overheden om zo een markt te creëren en de impact op de klimaatdoelstellingen te vergroten.

Meer informatie

Deze ontwikkeling is een onderdeel van het project Toekomstbestendig vervangen binnen het Infra consortium. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lycke Hoogeveen.

Meer nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ieder begin van de maand het laatste nieuws in je mailbox.