Van 22 tot 24 mei 2024 vond de InfraMarathon plaats in de oude Abdij Rolduc in Kerkrade. Meer dan tweehonderd organisaties, provincies en gemeenten, ingenieursbureaus en kennisinstituten hebben deelgenomen aan het 49-uur durende event. Partners van het Toekomstbestendige Leefomgeving-programma (TBL) waren ook aanwezig en organiseerden een unieke sessie: de pop-up vlindertuin.
De Nederlandse infrasector staat o.a. voor de uitdaging om de bestaande infrastructuur toekomstbestendig te maken. Het doel van het TBL-programma is om dit proces te versnellen in de praktijk door beter samen te werken met ruimte voor reflectie op onderliggende cultuurverandering. Het is niet voldoende om te zeggen als organisatie: we gaan het gewoon doen! “Zonder gedeelde strategie gaan we elkaar onbedoeld tegenwerken op weg naar een toekomstbestendige infrasector en die strategie kunnen we pas bepalen als we elkaar kennen en begrijpen”, aldus Marten Klein, een van de initiatiefnemers van de InfraMarathon.
Marathon van 49 uur
Meer dan tweehonderd deelnemers zoals BAM, Heijmans, Strukton, Rijkswaterstaat, ProRail, provincies en gemeenten, ingenieursbureaus en kennisinstituten hebben deelgenomen aan het event. Allemaal hebben ze hun agenda 49 uur vrijgemaakt om met elkaar op zoek te gaan naar reflectie, begrip, inspiratie en stilte om samen stappen te zetten richting een toekomstbestendige infrasector. En dat is hard nodig.
Pop-up vlindertuin
Het onderzoeksteam (Vrije Universiteit en Universiteit Twente) van Safe Space Dialoog ‘Hoopgedreven transitie’, dat onderdeel uitmaakt van het Infra consortium van het TBL-programma, was ook aanwezig op de InfraMarathon. Samen met collega’s van Rebel Group, Gemeente Amsterdam, BAM, Witteveen+Bos en Rijkswaterstaat hebben zij een pop-up vlindertuin ontworpen voor infraprojecten. In deze sessie hebben ze vlinders, hoopvolle projecten die de nieuwe toekomst van de infra aankondigen, zichtbaar gemaakt en onder de aandacht gebracht.
Een greep uit de projecten:
- Raamovereenkomsten tussen opdrachtgevers- en nemers, die zorgen voor kortere doorlooptijden, betere kwaliteit, lagere kosten en meer werkplezier
- De uitwisselingsweek: een constructie waarin partijen een week van baan kunnen wisselen om het perspectief van de ander beter te leren begrijpen
- Building with nature: projecten die niet slechts de impact op de natuur proberen te reduceren of neutraliseren, maar die zoeken naar een netto positief resultaat
Deze sessie maakt niet alleen zichtbaar wat er al gebeurt aan sociale innovatie in de infra, maar maakt ook verdere reflectie mogelijk:
- Worden door de diverse vlinders heen al nieuwe, bevrijdende en inspirerende vastigheden zichtbaar?
- Welke ankers houden de transformatie van rups naar vlinder tegen en welke elementen bevorderen die transformatie?
- En hebben we het eigenlijk wel over een vlinder of is dit voorbeeld toch echt een tor?
Vanuit deze reflecties ontwerpen sector en kennisinstellingen samen vervolgstappen, gebaseerd op het goede in praktijk en theorie, in dienst van een toekomstbestendige leefomgeving. De komende tijd zullen er diverse vlindertuinen georganiseerd worden vanuit het Infra consortium van het TBL-programma.
Meer informatie
Deze ontwikkeling is een onderdeel van het project Safe Space Dialogue binnen het Infra consortium. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Jorrit Hasselaar.