De gevelsector zet een grote stap richting circulariteit met de komst van een nieuwe Nederlandse Technische Afspraak (NTA) voor circulaire gevels. Deze NTA ondersteunt de ambities van de stichting Circulaire Geveleconomie (CGE) en geeft producenten, ontwerpers en andere professionals praktische handvatten om gevelproducten hoogwaardig te hergebruiken en de CO2-uitstoot structureel te verlagen. CGE en NEN trekken in dit traject samen op.
Wat houdt deze NTA in?
- Vastleggen van circulaire prestaties: de NTA beschrijft hoe metalen, houten en kunststof gevels – inclusief glas, panelen en hang- en sluitwerk – circulair ontworpen, geproduceerd en hergebruikt kunnen worden.
- Innovaties en kennisdeling: voor het eerst worden innovaties en opgedane kennis over circulaire gevels (zoals kozijnen, ramen, deuren en gevelelementen) centraal vastgelegd.
- Praktische instrumenten: de NTA bevat een lexicon met definities, een raamwerk voor prestatiebepaling en een overzicht van bestaande en benodigde aanvullende afspraken.
- Impact voor de sector: professionals krijgen hiermee concrete tools om circulair te werken, wat leidt tot meer hergebruik van materialen, minder gebruik van primaire grondstoffen en een lagere CO2-uitstoot.
De ontwikkeling van deze NTA maakt deel uit van het Nationaal Groeifondsprogramma Toekomstbestendige Leefomgeving. De NTA sluit aan bij de doelstellingen van stichting Circulaire Geveleconomie, zoals standaardisatie en opschaling, stimuleren van samenwerking en het verlagen van milieu-impact.
Meedoen
Geïnteresseerden uit de gevelbranche kunnen zich tot en met 23 juli aanmelden om mee te werken aan de ontwikkeling van de NTA door te mailen naar bouw@nen.nl.