Het Acceleratieprogramma Toekomstbestendig Bouwen (ATB) biedt startups en scale-ups in de bouwsector praktische ondersteuning om hun innovatieve oplossingen sneller en effectiever op te schalen. De focus ligt daarbij op biobased en/of circulair bouwen of datagedreven beheer en onderhoud van infrastructuur. In september 2025 starten er weer twee cohorten. Reden om aan Steven de Groot, die vanuit de NV NOM de deelnemers begeleidt, wat vragen te stellen over het programma.
1. Op welke manier draagt het acceleratieprogramma bij aan het sneller opschalen van startups in de bouwsector?
Het acceleratieprogramma helpt ondernemers om inzicht te krijgen in welke concrete stappen ze kunnen nemen om sneller richting de scaleup fase te bewegen en helpt de ondernemers deze stappen daadwerkelijk te zetten. Dit doen we met een aanbod van masterclasses, 1 op 1 proces-coaching en thema-experts. We gebruiken een datagedreven methode (StartupFramework van Gritd) als leidraad voor het programma, gebaseerd op data van meer dan 3000 startups. Hierdoor weten we precies wat de juiste stap is voor startups in elke fase.
Het programma helpt vooral bij het vermijden van veelgemaakte valkuilen, die vallen onder “premature scaling” oftewel: vroegtijdig schalen. Uit onderzoekt blijkt dat premature scaling de nummer 1 reden is waarom startups het niet redden. Voorbeelden hiervan zijn: onvoldoende marktvalidatie, het “pushen” van een product met marketing en sales en te vroeg geld ophalen.
2. Kun je concrete resultaten noemen?
Het programma bestaat anderhalf jaar, dus lange termijn resultaten zijn er nog niet. Wel zien we heel duidelijk dat de deelnemende startups focus aanbrengen in hun bedrijfsvoering en strategie. Een mooi voorbeeld is een startup die onlangs meedeed aan het acceleratieprogramma. De ondernemer had een prachtig plan bedacht om op te schalen, maar zonder duidelijke focus. Inhoudelijke feedback vanuit het programma leverde in eerste instantie veel weerstand op, maar heeft hen enorm geholpen om focus aan te brengen wat betreft klantsegmentkeuze. Later in het programma waren de orders dusdanig hoog dat ze de productiecapaciteit overtroffen.
Wat mij betreft is dat typerend voor het acceleratieprogramma. Het trekt je uit je comfortzone, en laat je kritisch kijken naar je onderneming. Het is werken áán je bedrijf in plaats van in je bedrijf. Voor degenen die openstaan voor feedback is dat goud waard.
3. Waarom is het ondersteunen van startups van belang voor het innoverend vermogen van Nederland?
Startups zijn klein, maar durven groot en vooral anders te denken. Dat draagt veel bij aan de nationale innovatiekracht. Vooral bij uitdagende transities, zoals in de bouw, zijn startups hard nodig om nieuwe businessmodellen de markt op te brengen die de transitie verder helpen. De traditionele lineaire verdienmodellen zijn winstgevend, maar houden de status quo in stand. Startups kunnen dit doorbreken door te innoveren en de gevestigde orde te stimuleren om mee te veranderen.
4. Er beginnen in september weer twee nieuwe cohorten. Wat wil je tegen de startups en scale-ups meegeven die overwegen om hieraan mee te doen?
Deelname levert altijd nieuwe inzichten op. Het programma is een goede stok achter de deur om kritisch naar je eigen bedrijf te kijken, wat ontzettend waardevol is. Ook is het prettig om met sectorgenoten in een programma te zitten en kun je gebruiken maken van elkaars netwerk, maar ook dat van het Nationaal Groeifondsprogramma Toekomstbestendige Leefomgeving.
Meedoen
Ben jij bezig met innovaties op het gebied van biobased en/of circulair bouwen of datagedreven beheer en onderhoud van infrastructuur? Dan mag je dit programma niet missen!
In 2025 kunnen startups en scale-ups deelnemen aan een van de twee cohorten:
Get ready to go to market – kick off op woensdag 24 september 2025
Get ready to scale – kick off op woensdag 8 oktober 2025
Kijk voor meer informatie en aanmelden op: https://www.nom.nl/diensten/atb/
Lijst van startups
Benieuwd welke Nederlandse startups zich inzetten voor een toekomstbestendige leefomgeving? Ontdek het in dit landschap: https://finder.techleap.nl/lists/47059

Eerdere graduates van het Acceleratieprogramma Toekomstbestendig Bouwen.
Met tweede van links Steven de Groot, begeleider vanuit de NV NOM