Ecosysteem

Vijf vragen over een nieuwe bouwcultuur aan Inger Kammeraat

In deze rubriek vragen we betrokkenen bij projecten, producten en programma’s binnen Toekomstbestendige Leefomgeving waar ze mee bezig zijn, welke uitdagingen ze tegenkomen en wat ze nodig hebben voor opschaling. Deze keer: Inger Kammeraat, zelfstandig professional in de vastgoedsector, betrokken bij de Gideonstribe en lid van de stuurgroep Toekomstbestendige Leefomgeving. “Het is tijd voor nieuwe oplossingen, andere manieren van denken, frisse perspectieven en vernieuwende samenwerkingen”

1. Wie ben je en wat is je rol in het programma Toekomstbestendige Leefomgeving?
Tot 2023 was ik Managing Director bij MVRDV. Sinds 2024 werk ik als zelfstandig professional in de vastgoedsector waarbij mijn streven is bij te dragen aan de transitie in de bouwsector, in het gebruik van materialen en ook in de sociale transitie. Daarnaast zet ik mij in voor meer samenwerking en een bredere blik over de grenzen van het eigen vakgebied heen.

Een van mijn huidige opdrachten is mijn rol als directeur van het Urban Land Institute (ULI) Nederland. ULI is een in 1936 opgerichte  leden- en netwerkorganisatie waar verschillende partijen uit de vastgoed sector samenkomen om kennis te delen, gezamenlijk onderzoek te verrichten en van elkaar te leren. Voor Building Balance heb ik bijgedragen aan een biobased ontwerptraining voor architecten en hebben we gewerkt aan het bouwen van een beweging om gezamenlijk verandering mogelijk te maken.

Verder ben ik actief als strategisch adviseur voor verschillende ontwerpbureaus, bestuurslid van Platform Woonopgave, en betrokken bij Gideon Building Transition Tribes. In die laatste hoedanigheid ben ik sinds medio 2024 lid van de Stuurgroep van het programma Toekomstbestendige Leefomgeving.

2. Wat is volgens jou nodig om een productiviteitssprong te kunnen maken? 

De tijden veranderen, en dat vraagt om een cultuurverandering in de sector. In de huidige tijd kunnen we niet langer doorgaan zoals voorheen. We putten onze planeet uit, stoten te veel CO2 uit, vervuilen het milieu, en zien de ongelijkheid groeien. Als we niets veranderen, zullen deze problemen alleen maar toenemen. Het is tijd voor nieuwe oplossingen, andere manieren van denken, frisse perspectieven en vernieuwende samenwerkingen. Door deze transitie in gang te zetten, kunnen we samen een sprong in productiviteit maken, met een duurzame en toekomstgerichte blik.

3. Kun je een voorbeeld noemen van een toekomstbestendige bouwcultuur, keten of plek die als inspiratie zou kunnen dienen? 

Voor mij ligt de kracht juist in het totaal van bewegingen en initiatieven, de onderstroom. Zoveel mensen en bedrijven staan op en ondernemen actie: ze verduurzamen hun bedrijfsvoering en gedrag; passen bouwmethoden fundamenteel aan; dragen alternatieve oplossingen aan voor een beter gebruik van bestaande gebouwen; en geven land terug aan de natuur in plaats van het uitsluitend voor eigen gewin te benutten.

Dit soort initiatieven toont wat er wél mogelijk is. Het laat zien hoe de wereld eruit kan zien als we écht anders gaan denken, namelijk in mogelijkheden in plaats van in problemen.

4. Wat is je indruk van toekomstbouwers.nu en de videoportretten?

Toen ik de eerste film zag, was ik echt geraakt door hoe het verteld wordt. Het was een krachtig pleidooi voor het zoeken naar een andere manier van communiceren. Voor het niet (alleen) naar jezelf kijken maar vooral ook goed luisteren en bewust zijn van de impact die je hebt met je gedrag en woorden. 

De combinatie van deze portretten met tools op de website is een goede manier om je eigen transitie een duw te geven. Je kunt je laten inspireren door wat anderen hebben gedaan, en horen of lezen over waar anderen tegenaan zijn gelopen. Dat zijn mooie manieren om bepaalde patronen te herkennen en waar mogelijk te doorbreken, en daarmee te ervaren dat er ook andere paden zijn.

5. Wat is volgens jou de grootste uitdaging als het gaat om een nieuwe bouwcultuur en hoe zouden we dat kunnen aanpakken?

De grootste uitdaging is, denk ik, het meekrijgen van een grote groep mensen. Het vraagt moed en bereidheid om iets op te geven om een verandering in gang te zetten. Het gaat daarbij niet alleen om geld, maar ook om status en macht. En het leren accepteren dat je niet altijd de controle hebt.

Verandering kan worden aangewakkerd door te laten zien dat het niet eng hoeft te zijn. De Toekomstbouwers-portretten dragen hier op een mooie manier aan bij. Ik hoop dat de portretten en de tools mensen inspireren om bepaalde zaken zelf anders aan te pakken en wellicht ook hun omgeving te motiveren om op een andere manier samen te werken.

Foto: Inger tijdens het evenement ‘Vier de liefde voor de transitie’ op 14 februari 2025 in de Metaalkathedraal, waar (onder andere) de Toekomstbouwers videoportretten werden gelanceerd.

Meer nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ieder begin van de maand het laatste nieuws in je mailbox.