De Minervahub in Groningen draait sinds deze zomer op volle toeren. De hub op de Zernike Campus biedt een unieke leeromgeving voor MBO- en HBO-studenten van het Alfacollege en de Hanzehogeschool (faculteit Built Environment). In samenwerking met regionale MKB-bedrijven werken de studenten aan showcasegebouwen die zijn opgebouwd uit circulaire en biobased materialen.
Deze samenwerking is totstand gekomen tijdens het programma Regionaal Bouwen aan Human Capital. De Minervahub maakt nu deel uit van het project Human Capital, dat valt binnen het Ecosysteem consortium van Toekomstbestendige Leefomgeving. Het project begon met de digitale opname van twee bestaande gebouwen, één op het BuildinG-terrein in Groningen en één op het Suikerterrein. Op basis van deze gegevens werd het ontwerp voor de Minervahub gemaakt.
Piet Zijlstra, projectleider, is bijzonder trots op de samenwerking tussen MBO- en HBO-studenten. “De MBO-studenten hebben een sterke praktische inslag en ervaring met machines en gereedschappen, terwijl de HBO-studenten zich meer richten op theoretische kennis en ontwerp,” aldus Zijlstra. Deze samenwerking wordt van beide kanten als positief ervaren, waarbij de uitwisseling van vaardigheden een verrijking is voor zowel de studenten als hun opleidingen.
Het project legt de focus op nieuwe bouwtechnieken, waarbij circulair en demonteerbaar bouwen centraal staan. Voor de Bouwkunde-opleiding aan de Hanzehogeschool betekent dit bijvoorbeeld dat eerstejaars studenten al vroeg in hun studie praktijkervaring opdoen via showcasegebouwen op het BuildinG-terrein.
De Minervahub is niet alleen een waardevol leerproject voor studenten en MKB-bedrijven, maar ook een indrukwekkend visitekaartje voor de toekomst van circulair en biobased bouwen.