Micro Learning Communities (mLC’s) werden reeds binnen het programma Regionaal Bouwen aan Human Capital als werkwijze geïntroduceerd door Hub Oost om zowel technische als sociale innovaties sneller te doen landen in de praktijk. Deze aanpak zorgde ervoor dat er doelgerichte en gepersonaliseerde oplossingen voor concrete vraagstukken in de sector konden aangereikt worden. Na de initiële implementatie van de mLC’s in de keten, kwamen er enkele uitdagingen en hindernissen aan het licht. Deze ervaringen hebben Pioneering, Hogeschool Saxion en Universiteit Twente grondig geëvalueerd, wat heeft geleid tot een verfijnde aanpak gebaseerd op enkele belangrijke kernprincipes en een concreet design om de methodiek toe te passen.
Een nieuwe aanpak
Om mLC’s op dezelfde manier in te zetten binnen een organisatie als in de keten, moest de bestaande werkwijze geoptimaliseerd worden. Dat vooral om de continuïteit te kunnen waarborgen, maar ook om commitment en betrokkenheid te garanderen van de deelnemers en verschillende organisaties. Daarnaast was het ook belangrijk om de opgedane kennis te kunnen waarborgen en later beschikbaar te stellen en te delen met het hele netwerk. Deze key principes komen terug in de werkwijze. Door daarop in te zetten wordt een sterker ecosysteem gecreëerd van betrokken partijen met een doelgerichte aanpak en een stevige basis om verder op te kunnen blijven bouwen en samen te kunnen doorgroeien.
Creatie van het design
Voor het toepassen van mLC’s in de keten, zijn Pioneering, Hogeschool Saxion en Universiteit Twente het afgelopen half jaar bezig geweest met de creatie van een design. Daarmee wilden ze een basis ontwerpen om de methodiek toe te passen om innovatie-ecosystemen op te zetten rondom specifieke thema’s. Samen met een klankbordgroep en alle stakeholders die betrokken zijn in het proces, hebben ze de design-fase in juni afgerond. In september wordt de blauwdruk van het design getest. Dat gebeurt rond twee thema’s die relevant zijn voor de deelnemers; BIM (Building Information Modelling) en RGS (Resultaat Gericht Samenwerken).
Organisaties vanuit de hele keten hebben aan beide thema’s commitment gegeven. Zo kunnen ze samen vraagstukken uit die thema’s oppakken en de methodiek op toepassen. Vanaf september wordt dan de werking van het design onderzocht door Universiteit Twente, Hogeschool Saxion en TNO.
What’s next?
Het ontwerp is nu een cyclus die zich elk half jaar herhaalt. Het ecosysteemnetwerk gaat in kleinere groepen uit elkaar om in mLC’s aan concrete vraagstukken te werken. Na circa 20 weken komen ze weer bij elkaar om de uitkomsten te delen en opgedane kennis uit te wisselen. Tijdens de kennissessie bepalen de deelnemers wat het volgende vraagstuk wordt, en gaan ze weer in kleinere groepen uit elkaar.
Met dit design hopen de betrokken partijen een robuuste structuur te creëren die niet alleen bijdraagt aan de individuele ontwikkeling van de deelnemers, maar ook aan de algehele opschaling van innovatie binnen de bouwsector. Daarnaast is het doel ook dat het ecosysteem zich steeds verder uitbreidt en dat elke cyclus weer meer deelnemers heeft dan de vorige.
Meer informatie
Deze ontwikkeling is een onderdeel van het Human Capital Gebouwen binnen het Ecosysteem consortium. Wil je meer weten over het design? Neem dan contact op met Karlijn Radema of Niki van Urk.