© fotograaf: Joppe Spaa

Gebouwen

Biobased recreatiewoningen als inspiratiebron 

Dinsdagavond 24 september 2024 werden er unieke ideeën gepresenteerd voor biobased recreatiewoningen in Fryslân. Met een bijna volle theaterzaal in Sneek was de belangstelling groot vanuit de bouw-, gastvrijheids- én politieke sector. De positieve energie in de zaal bevestigt dat het project ‘Sliepe yn’e Takomst’ al veel in beweging heeft gezet. Circulair en biobased bouwen staat volop in de belangstelling.

Inspiratie op doen tijdens je vakantie 

Het begon met een droom van drie bevlogen pioniers in de gastvrijheidssector: Marjan Soepboer, Hanneke Schmeink en Gerard Kremer. Gedreven door hun passie om toerisme en recreatie te verduurzamen, ontstond het idee om een volledig biobased recreatiewoning te realiseren. Vakantie biedt immers de perfecte gelegenheid om geïnspireerd te raken en nieuwe inzichten op te doen, ook op het gebied van circulair en biobased bouwen.

Unieke samenwerking

Met de inzet van Toerisme Alliantie Friesland, Vereniging Circulair Friesland, Bouwend Nederland en gemeente Sudwest Fryslân, en onder leiding van voormalig weerman en voorvechter van biobased bouwen Gerrit Hiemstra, werkten zeven teams het afgelopen half jaar aan innovatieve concepten. Elk team, bestaande uit een recreatieondernemer, architect en bouwbedrijf, ontwikkelde een uniek, volledig circulair en biobased concept. 

Zeven ontwerpen 

De zeven ontwerpen variëren van gezonde woningen met slimme zonlichtoplossingen en insectenintegratie tot duurzame veenhuizen en tiny houses op wielen. Zo ontwierp Team Vakantiewoning de Cocon een woning met focus op licht en gezondheid, terwijl Team it Sunhus duurzame woningen voor een veengebied bedacht. Team NIJ presenteerde een natuurvriendelijke lodge met een grasdak en Team Biobeest herbestemde een boerenbedrijf voor recreatie. Andere teams ontwikkelden innovatieve rietgedekte eilandwoningen (Team Uilenburg), natuurinclusieve huisjes in het Friese merengebied (Team RAK), en landschappelijke woningen met hennep en vlas als bouwmaterialen (Team Vrijheid).

Delen van kennis 

De betrokken organisaties zijn trots op alle resultaten. Steven Agricola van Team Vrijheid is positief over de toekomst: “Dit project heeft eerdere ideeën verder gebracht, en de belangstelling is groot.  We hopen nu op een wijziging in het bestemmingsplan zodat we kunnen kijken naar daadwerkelijke realisatie.“  

Gezondheid, biodiversiteit, en energiebesparing stonden centraal in elk ontwerp. Wethouder Bauke Dam van de gemeente Súdwest-Fryslân en gedeputeerde Friso Douwstra van de provincie Fryslân spraken hun enthousiasme uit over de gepresenteerde concepten. Zij hadden de eer om de kennisbank te onthullen, waarin alle plannen, tekeningen en materiaalkeuzes vrij toegankelijk zijn voor iedereen die inspiratie wil opdoen. Voor alle info over Sliepe yn’e Takomst: https://circulairfriesland.frl/sliepe-yne-takomst/

De aanjagers blijven kennis en inspiratie delen. Dit is hét moment om te ontdekken hoe biobased bouwen niet alleen de toekomst van de bouwsector, maar ook van de gastvrijheidssector kan veranderen.

Meer informatie

Deze ontwikkeling is een onderdeel van het project Fryslân Bouw Circulair binnen het gebouwen consortium. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nick Boersma.

Meer nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ieder begin van de maand het laatste nieuws in je mailbox.