Actueel

Infra

Allereerste Consortiumdag Infra versnelt kennisdeling over projecten heen

Meer dan 60 deelnemers namen deel aan de allereerste Consortiumdag Infra op donderdag 13 juni 2024 bij het Bouwlab R&do in Haarlem. De dag stond in het teken van verbinding, samenwerking en vooruitgang in de verschillende projecten binnen het consortium.

De ochtend begon met de onboarding en kick-off van het Databeheer & Onderhoud gedeelte door de ingenieursbureaus, waarmee Project 1 officieel van start ging.

In de middag lag de focus op het creëren van synergie en verbinding. Bart Ypma (Gemeente Amsterdam) opende de middag energiek en benadrukte het belang van samenwerking en vertrouwen binnen het consortium. Hij riep op om voort te bouwen op het reeds bestaande onderlinge vertrouwen en de focus op de positieve ontwikkelingen te vergroten.

Het plenaire gedeelte werd afgesloten door Jan Jorrit, VU Amsterdam, met een inspirerend betoog over de Safe Space Dialogue (Project 5). Hij benadrukte het belang van samenwerking en het formuleren van gezamenlijke doelen. De ‘Vlindersessies: Sociale Innovatie Infra’ boden een gestructureerde manier om verhalen te delen en van elkaar te leren, wat direct werd toegepast.

Living Labs 

Christina Ottersberg (Project 3) gaf de deelnemers meer inzicht in de visie en ontwikkelingen binnen de Living Labs of proeftuinen. Menno van Dijk (Project 4) ging dieper in over de mogelijkheid om een living lab in te zetten als leeromgeving. Hierbij kwamen diverse innovatieve projecten aan bod:

  • Voorspellend onderhoud (Project 1: Databeheer & Onderhoud – Hanno Spoelstra)
  • Technieken voor hergebruik (Project 2: Levensduur verlengen – Christina Ottersberg)
  • Circulaire logistiek, bouwhubs en bouwplaatsen, en klimaatadaptieve openbare ruimte (Project 3: Toekomstbestendig vervangen – Christina Ottersberg).

Open space sessies

De open space sessies leverden ook waardevolle resultaten op. Sacha Stolp (Gemeente Amsterdam) zorgde met haar oproep voor ‘Opschaling Opdrachtgevers’ voor nuttige links en connecties. Paul Waarts (Provincie Noord-Holland) en Alexander Bletsis (TNO) verschaften inzichten in modulair bouwen in de infra, wat leidde tot versnelde actie.

What’s next?

Het fysiek samenkomen van de consortiumleden werkte als een versneller voor de kennisdeling over de projecten heen. Daarom werd er besloten om over 6 maanden een volgende editie van de consortiumdag te organiseren.

Meer informatie
Wil je meer weten over het Consortium Infra? Neem dan contact op met Anna Chojnacka.

Meer nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ieder begin van de maand het laatste nieuws in je mailbox.