Actueel

Infra

Dura Vermeer neemt eigen emissievrije graafmachines in gebruik

Dura Vermeer, partner binnen het programma Toekomstbestendige Leefomgeving, heeft onlangs drie eigen nieuwe elektrische graafmachines gepresenteerd. De graafmachines worden ingezet op projecten door heel Nederland. De aankoop van de graafmachines is onderdeel van de ambitie van Dura Vermeer naar een 100% emissievrije bouwplaats voor 2030.

Latere generaties

Tijdens de feestelijke presentatie waren ook de opdrachtgevers van de gemeenten Haarlem en Amsterdam aanwezig, waar de graafmachines binnenkort worden ingezet. Zij benadrukten het belang van de samenwerking; niet alleen voor de korte termijn, maar ook voor latere generaties.

Adelbert de Vreese, directeur bij Dura Vermeer vult aan: “Dit is een mooie mijlpaal op het gebied van emissievrij bouwen. We moeten in de hele keten verandering teweegbrengen. Er kan meer dan we tot een paar jaar terug nog dachten en alleen door het echt samen te doen bereiken we de 50% CO2-reductie in 2030.”

Programma Toekomstbestendige Leefomgeving

Nederland staat voor zowel een grote nieuwbouwopgave als de enorme uitdaging om bestaande bouw en infrastructuur energiezuinig, klimaatadaptief en toekomstbestendig te maken. Om dit voor 2050 waar te maken, is nu een sprong in productiviteit nodig. Het programma Toekomstbestendige Leefomgeving geeft schaalbare innovaties een impuls
en maken doorontwikkeling en implementatie mogelijk van zowel sociale als technologische innovaties.

Duurzame relaties

De graafmachines maken deel uit van het transitiepad Materieel, waarbij Dura Vermeer vóór 2030 alleen nog maar emissievrij werkt. Een ambitieuze doelstelling waarbij zowel door Dura Vermeer als door onderaannemers. nog een flinke verduurzamingsslag gemaakt moet worden. Omdat het niet altijd haalbaar is om tussen de 1,5 en 2,5 keer zoveel te betalen voor een elektrisch materieelstuk. Daarom is ervoor gekozen om de machinisten waar de regio’s al jarenlang intensief mee samenwerken, in dienst te nemen. Zo wordt de samenwerking duurzaam voortgezet.

Emissievrij werken

De drie Electric DX165w mobiele graafmachines werken volledig emissievrij dankzij een verwisselbaar batterijpakket van 400 kWh waarmee op één accu tot 14 uur onafgebroken kan worden gewerkt. Veiligheid staat voorop dankzij het 360 graden camerasysteem en de obstakelindicator. Voor het comfort van de machinisten zijn de graafmachines uitgerust met verwarmde stoelen met luchtvering en klimaatregeling.

Meer informatie

Deze ontwikkeling is een onderdeel van het project Toekomstbestendig vervangen binnen het Infra consortium. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lycke Hoogeveen.

Meer nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ieder begin van de maand het laatste nieuws in je mailbox.