Hare Majesteit Koningin Máxima heeft op woensdag 26 juni 2024 een werkbezoek gebracht aan Fryslân. Hier liet ze zich bijpraten over de innovatieve samenwerkingen en initiatieven binnen de circulaire economie in de provincie door diverse leden van de Vereniging Circulair Friesland (VCF).
Unieke aanpak en samenwerking
Deze vereniging bestaat uit 170 leden, waaronder 100 MKB-bedrijven, alle Friese overheden, kennis- en onderwijsinstellingen. De leden van de vereniging werken samen aan de uitvoering van de circulaire transitie in de regio. De ambitie is om in 2025 één van de koplopers in Europa te zijn. De kracht van de aanpak van Circulair Friesland is dat juist op regionale schaal organisaties en sleutelpersonen elkaar kennen en willen samenwerken aan de circulaire transitie en tegelijk voor impact zorgen. De Friese aanpak is schaalbaar naar andere regio’s in Nederland en Europa.
Jelmer Algra, algemeen directeur provincie Fryslân over het bezoek: ‘We zijn enorm trots dat Koningin Maxima ons een bezoek heeft gebracht. Dit heeft zijn uitstraling op de hele vereniging en provincie, voor nu en zeker ook in 2025. Dat wordt ons jubileumjaar waarin we laten zien dat we als Fryslân koploper zijn op het gebied van circulaire economie.’
Deelnemers TBL in de kijker
De Koningin ging langs bij verschillende leden van VCF, waaronder Miedema Bouwmaterialen in Leeuwarden. Hier werd de focus gelegd op de ontwikkeling van een sterk economisch circulair bouwcluster in Fryslân. Binnen het programma Fryslân Bouwt Circulair, onderdeel van het consortium Gebouwen binnen het TBL-programma, wordt samengewerkt in de hele bouwketen om circulaire bouwoplossingen te ontwikkelen en toe te passen. Het belang van biobased materialen en circulair opdrachtgeverschap werd hierbij onderstreept.
Op deze locatie werd ook tijd gemaakt voor een andere deelnemer van het TBL-programma: GreenInclusive. Dit project is bezig met het opzetten van een volledig Nederlandse waardeketen voor de productie, verwerking en verwaarding van biobased bouw- en isolatieproducten op basis van vezelhennep.
Daarnaast werd met het programma SPARK the Movement de verbinding gelegd met het Friese onderwijs, wat een belangrijke pijler is van het initiatief Fryslân Bouwt Circulair. Door deze integratie van onderwijs en praktijk wordt een solide basis gelegd voor de ontwikkeling van toekomstige vakmensen die de circulaire ambities van Fryslân kunnen realiseren. Dit initiatief kadert binnen het Human Capital project van het consortium Ecosysteem.
Toekomstvisie en viering 10-jarig jubileum
Het bezoek van Koningin Máxima onderstreept de leidende rol van Fryslân in de transitie naar een circulaire economie. De regio deelt haar kennis en ervaring nationaal, en met andere Europese regio’s. In 2025 viert Vereniging Circulair Friesland haar tienjarig jubileum. Een mijlpaal waarin de successen en innovatieve oplossingen van de Friese aanpak centraal staan.
Meer informatie
Wil je meer weten over:
- Fryslân Bouwt Circulair? Neem dan contact op met Nick Boersma
- GreenInclusive? Neem dan contact op met M.A. Roorda
- Human Capital binnen het consortium Ecosysteem? Neem dan contact op met Goedele Geuskens