Actueel

Gebouwen

Primeur in Fryslân: nieuw Cambuurstadion duurzaam geïsoleerd met Friese vezelhennep

Het nieuw Cambuurstadion is de landingsplek voor grootschalige toepassing van Friese vezelhennep: meer dan 3.500m2 isolatiemateriaal van Friese bodem krijgt een plek in het nieuwe voetbalstadion. De partners van Vereniging Circulair Friesland, trekker van het TBL-programma Fryslân Bouwt Circulair, zetten hiermee een voortvarende stap op het gebied van duurzaamheid en de ontwikkeling van de Friese vezelhennepketen. In dit project werken lokale boeren, leveranciers, bouwers en SC Cambuur samen en markeert deze toepassing een belangrijke mijlpaal in de opschaling van biobased bouwmaterialen.

Voordelen van vezelhennep

Vezelhennep biedt tal van voordelen ten opzichte van traditionele isolatiematerialen. Het is een duurzame keuze die bijdraagt aan de biodiversiteit en de opname van CO2. Het kan een nieuw verdienmodel voor boeren zijn. Daarnaast is vezelhennep gezonder voor medewerkers, omdat er geen bescherming nodig is tijdens de installatie en geen schadelijke stoffen bevat. Door lokaal geproduceerde materialen te gebruiken, nemen alle betrokken partijen hun verantwoordelijkheid voor een duurzamere toekomst.

Programmamanager Nick Boersma van Vereniging Circulair Friesland: ‘Wij zijn enorm trots dat we dit samen met alle partners hebben gerealiseerd. Samen bouwen we nieuwe ketens tussen de agrarische sector en bouwsector. Met Cambuur nu als voorbeeld hopen we dat veel meer partijen aansluiten.’

Cambuur als pionier

Met de toepassing van vezelhennep is Cambuur een pionier en een voorbeeld voor andere bouwprojecten. De samenwerkende partners hierin, GreenInclusive (deelnemer van het programma Toekomstbestendige Leefomgeving), Miedema Bouwmaterialen, Van Wijnen, Plaveka, Cambuur en de verbindende spil Vereniging Circulair Friesland, willen andere partijen uitnodigen om ook te kiezen voor deze toepassing. Het nieuwe stadion laat zien dat kiezen voor duurzame bouwmaterialen mogelijk is. Zowel voor bedrijven als consumenten. Voor woningeigenaren is er ook een subsidie beschikbaar voor het gebruik van biobased isolatiemateriaal.

Rol GreenInclusive

De vezelhennep wordt aangeleverd in balen door de lokale boer en GreenInclusive verwerkt het. Ze halen de vezels van de plant en hiervan wordt duurzaam isolatiemateriaal gemaakt. Zo is vezelhennep een essentiële speler geworden in de bouwmaterialenlijn van dit project. 

Meer informatie

Wil je meer weten over:

    • Fryslân Bouwt Circulair? Neem dan contact op met Nick Boersma
    • GreenInclusive? Neem dan contact op met M.A. Roorda

Meer nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ieder begin van de maand het laatste nieuws in je mailbox.