Gebouwen

De waarde van normen 

Over het project

Bedrijven in de OBT-sector groeien harder als ze eenvoudig Europees en mondiaal kunnen ondernemen, innoveren en samenwerken. Een belangrijke eis hiervoor is het opstellen van gemeenschappelijke internationale normen over bijvoorbeeld processen, materialen en technologieën. 

Samen met partijen binnen en buiten het Consortium Gebouwen richt NEN zich:

  1. het faciliteren van normalisatieprocessen
  2. certificatie
  3. implementatie van afspraken


Bovenstaande punten dragen bij aan een heldere en uniforme vastlegging van kennis en informatie uit wetenschappelijk en toegepast onderzoek. Zo wordt de overgang van onderzoek naar toepassing, standaardisatie en industrialisatie gemakkelijker.

Het doel van dit project is het maken van eenduidige en transparante afspraken vastgelegd in normen. Dit leidt niet alleen tot meer vertrouwen in de markt, een betere marktwerking en tot maatschappelijke impact. Maar dit zal ook bijdragen aan het versnellen van uitdagingen en ambities van partijen binnen het consortium en aanpalende sectoren. Daarnaast zal het project bijdragen aan het faciliteren van innovatie naar marktimplementatie door zelfregulering als instrument te gebruiken, waardoor de marktacceptatie en -opschaling worden vergemakkelijkt.

Op basis van deze normen is het gemakkelijker voor bedrijven om te innoveren en worden drempels weggenomen vanaf de vroege fase van het ontwikkelproces tot het stimuleren van (internationale) opschaling. Bovendien dragen normen bij aan een efficiëntere en transparantere marktwerking, en aan het creëren van een wereldwijde afzetmarkt door actieve betrokkenheid bij de ontwikkeling van internationale normen.

Welke activiteiten vinden er plaats?

In 2024 worden normalisatiebehoeften opgehaald bij projectpartners en partijen buiten het groeifondsproject. Er worden verbindingen gelegd met relevante organisaties en initiatieven om zo de samenwerking te bevorderen en activiteiten op elkaar af te stemmen.

In september 2024 wordt een normalisatiestrategie opgeleverd met als doel:

  • optimaal in te spelen op de behoeften
  • optimaal af te stemmen met andere initiatieven
  • stappen te zetten naar een breed samenhangend stelsel van afspraken
 

De normalisatiestrategie zal ook aansluiten bij (inter-)nationale agenda’s en ontwikkelingen. De strategie geeft duidelijkheid aan welke bestaande (normalisatie) initiatieven en normen beschikbaar en relevant zijn voor de beoogde brede transitie. In het project wordt ook onderzocht welke normen aangepast of extra opgesteld moeten worden om deze transitie te faciliteren. De normalisatiestrategie draagt verder bij aan het beschikbaar en geschikt maken van kennis voor brede toepassing in de sector.

Vanaf Q3 2024 worden concrete normalisatiebehoeften met een aanpak op maat per behoefte opgepakt. Dit kan variëren van het oprekken van bestaande normen (via een lidmaatschap van normcommissies) tot het ontwikkelen van nieuwe – fast track – normproducten waarbij de wisselwerking tussen onderzoek en het vastleggen van afspraken (adaptieve normalisatie) centraal staat.

Info

Nederland
Op verschillende locaties

Betrokken organisaties
NEN is werkpakkettrekker en uitvoerder. NEN werkt samen met alle projectpartners en waar relevant ook met experts en andere relevante initiatieven en organisaties buiten het project.  

Contact

Meer weten?
Arnoud Muizer
E   arnoud.muizer@nen.nl
T   06 33334650

Gebouwen

Andere projecten

Gebouwen

Modulaire, industriële gebouwschil concepten

We ontwikkelen modulaire, circulaire en industriële oplossingen voor de gebouwschil.

Gebouwen

Circulaire Geveleconomie

We gebruiken en hergebruiken gevels van gebouwen, zonder natuurlijke hulpbronnen onnodig uit te putten en de leefomgeving te vervuilen.

Gebouwen

De waarde van normen 

We maken eenduidige en transparante afspraken en leggen deze vastgelegd in normen zodat bedrijven gemakkelijker kunnen innoveren.

Gebouwen

Fieldlab voor natte teelten en biocomposieten

We bewerken producten uit natte teelten en verwerken deze tot materialen voor het verduurzamen van gebouwen.

Gebouwen

Ketenontwikkeling in Fryslân

We bieden ondersteuning aan partijen die werken aan keten- en productontwikkeling om regionale ketens op te zetten.

Gebouwen

Industriële renovatie

We realiseren de industrialisatie van circulaire en schaalbare renovatieoplossingen en toetsen dit door middel van pilotprojecten.